Jubilejný Topfest s ohňostrojom na záver

30.06.2013 Piešťany

Bratislava/Piešťany 30. júna (TASR) – Už pár hodín patrí jubilejný desiaty Topfest na letisku v Piešťanoch histórii. Headlinerom tretieho dňa (sobota 29. 6.) bola česká rocková kapela Kabát, fanúšikov však potešila aj skupina Čechomor, britská glamrocková legenda Sweet a domáca Tublatanka. Bodku za vydareným trojdňovým najväčším rockovým slovenským festivalom dal polnočný ohňostroj.

Skupina Kabát na čele s Josefom Vojtekom zatiaľ nechýbala ani na jenom ročníku Topfestu a neporušila to ani tento rok. Do Piešťan si osemnásobní českí zlatí slávici ešte priviezli aj svoju technickú výbavu. Z pódia ponúkli piesne Na sever, Stará Lou, Buldozérem, Teta, Malá dáma, Banditi di Praga, Frau Vogelrauch, Starej bar, Kdoví jestli, Don Pedro von Poltergeist, Všechno bude jako dřív, Bruce Willis, Šaman, Žízeň, Dole v dole či Pohoda. Fanúšikovia „ich brali“ v štýle jednej z ich piesní – Kdo neskáče není Švéd s tým rozdielom, že to boli Slováci a skákalo sa v Piešťanoch.

Už pred Kabátmi mala úspech aj skupina Čechomor. Ani tá nie je na Slovensku neznáma. Už len pre ich repertoár, v ktorom majú české, moravské a slovenské ľudové piesne v rockových aranžmánoch. Aj oni zostavili koncertný set zo známych piesní, boli nimi Mezi horami, Místečko, Hruška, V zeleném háji, Limbora, Kneždubská věž, Velické zvony či Gorale. Film Rok ďábla pripomenula skupina pesničkou Mladičká básnířka, ktorej autorom je Jaromír Nohavica.

„Nie sme festivalová kapela, ale radi si na festivaloch zahráme,“ povedal pre TASR jeden z dvojice lídrov kapely Karel Holas a dodal: „Najkrajšie je to, keď si diváci spievajú s nami, však naše skladby sú vlastne ľudové piesne. Sme radi, že sme tie piesne mohli vrátiť ľuďom v tejto forme, aby si ich zaspievali. To je najlepší pocit, ktorý z toho máme.“ Čechomor je jednou z mála skupín, ktorá v roku 2009 hrala aj pri Veľkom čínskom múre.

Hosťom tretieho dňa festivalu bola britská legenda, glamrocková skupina Sweet. Ich hviezda žiarila najviac v prvej polovici 70. rokov a z tej slávnej zostavy je v kapele už iba gitarista Andy Scott, ktorý pravé dnes oslávi narodeniny a kapela mu z pódia zaželala ešte veľa dobrých rokov a koncertov. Fanúšikovia sa zabávali pri hitoch, ktoré sú staršie ako väčšina z nich pred pódiom, boli nimi Wig-Wam Bam, Little Willy, Teenage Rampage, Love Is Like Oxygen, Blockbuster!, Fox On Te Run, Action či Balroom Blitz. Všetky bodovali v anglickej hitparáde na popredných miestach.

Malým „úletom“ rockového podujatia bolo vystúpenie Emira Kosturicu & No Smoking Orchestra. Rodák zo Sarajeva Kosturica je známy režisér, ktorý si získal úspech filmom Čierna mačka, biely kocúr. No Smoking Orchestra je desaťčlenná partia muzikantov, v ktorej Kusturica hrá na gitare a spieva. V kapele, ktorá prezentuje typické balkánske rytmy, hrá na bicie jeho syn Stribor.

Magnetom festivalu bola aj nestarnúca Tublatanka. Už úvodná pesnička Šlabikár patrí k akémusi zvukovému logu tejto rockovej trojice na čele s Martinom Ďurindom. Podobne aj ďalšie skladby Dajte mi na to liek, Dnes, Starý dobrý kabát, Vo veľkej škole dní, Žeravé znamenie osudu, Matka, Pravda víťazí, Skúsime to cez vesmír. Prekvapením pre fanúšikov bolo, keď si Tublatanka prizvala k vystúpeniu na pódium sláčikové kvarteto Adventure Strings, ktoré z nimi známe songy spoločne zahralo.

„Vážime si veľmi, že máme stále fanúšikov, že sme sa na hudobnej scéne udržali tridsať rokov. Pohľad do publika, ktoré sa zabáva, spieva s nami celý koncert, je to najlepšie, keď sa tešia s nami. Jednoducho milujeme festivaly,“ uviedol pre TASR Martin Ďurinda.
 

Vyberte región